Na naszej stronie korzystamy z cookies (ciasteczek) umożliwiających zapisywanie informacji na urządzeniu użytkownika. Stosujemy je w celu lepszego dopasowania treści do odbiorcy, prezentacji reklam oraz w celach statystycznych. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności oraz opisem jak zablokować cookies. Kontynuując przeglądanie naszej strony wyrażasz zgodę na pozostawianie cookies zgodnie z Twoimi bieżącymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij

Lodówki Sub-Zero szczyt nowoczesności od 70 lat

Sub-Zero to ikona nowoczesnego domu. Zobaczcie historię słynnej lodówki.

Tymi lodówkami zachwycił się słynny Frank Lloyd Wright. W Stanach Zjednoczonych fraza „kuchnia Sub-Zero” stała się w latach 60. synonimem domu wyposażonego w najbardziej ekskluzywne i nowoczesne urządzenia. W roku 2015 marka obchodzi 70-lecie swojego istnienia. Co sprawia, że urządzenia producenta stały się ikonami amerykańskiego designu i obiektem pożądania wszystkich marzących o nowoczesnej kuchni?

Skromne początki
Historia firmy rozpoczyna się dość niepozornie. Na przedmieściach sennego Madison w stanie Wisconsin, Westye Bakke buduje prototyp niezawodnej lodówki, która będzie służyć do przechowywania insuliny dla jego syna. Jest rok 1943. W czasie wojennych niedoborów udaje się mu zbudować lodówkę ze złomu, w warsztacie znajdującym się w piwnicy. Dwa lata później, w 1945 r. wynalazca zakłada firmę Sub-Zero Freezer Company, która jako pierwsza na świecie dostarcza na rynek urządzenia zdolne do przechowywania żywności w ekstremalnie niskich temperaturach. Od tego czasu, innowacje technologiczne staną się już znakiem firmowym marki i zadecydują o jej późniejszym sukcesie.

W stronę technologii
Już w latach 50. produkty firmy reklamowane są hasłem „nigdy więcej kostek lodu, które pachną rybami”. Wówczas do amerykańskich domów Sub-Zero wprowadza pierwsze lodówki, w których zastosowano oddzielne systemy chłodzenia dla zamrażalników i chłodziarek. Innowacyjną technologię „dual refrigeration” Sub-Zero rozwija do dziś, a inni producenci ochoczo ją zapożyczają. To nie koniec innowacji. W czasie kryzysu energetycznego w latach 70. to właśnie amerykańska firma jako jedna z 

pierwszych stawia na energooszczędność. Kilkadziesiąt lat później, lodówki producenta zużywają przeciętnie tyle energii ile potrzebne jest dla 75-watowej żarówki. Nieustanne dążenie do rozwoju doprowadza do zastosowania kosmicznych technologii. Sub-Zero na początku XXI wieku stosuje już w swoich lodówkach system wynaleziony przez NASA. Dzięki specjalnym filtrom ziemne powietrze oczyszczane jest z bakterii, wirusów, pleśni i etylenu. Przechowywana żywność dłużej pozostaje świeża i zachowuje swoje walory smakowe.

Amerykańska ikona designu


W czasie boomu domowej automatyzacji lat 50. sprzęt kuchenny symbolizuje status społeczny Amerykanów. Wówczas Sub-Zero wprowadza nawą kategorię. Na   rynku pojawiają się pierwsze urządzenia wbudowane w meble kuchenne. Od tej pory firma jest już nie tylko liderem w dziedzinie technologii, ale staje również odniesieniem dla innych w dziedzinie designu. Dopracowane detale, takie charakterystyczna żaluzja czy wykorzystanie w produkcji przede wszystkim szlachetnej stali nierdzewnej powoduje, że sprzętu AGD Sub-Zero nie sposób pomylić z innym. Kwintesencją stylu firmy pozostaje model PRO 48. Chłodziarko-zamrażalka zaprojektowana z iście amerykańskim rozmachem, powstała z myślą o obszernych kuchniach w domach i apartamentach.Niepowtarzalny charakter nadają jej połyskująca obudowa i wnętrze ze stali oraz zamontowana w drzwiach szyba.

Ekspert w swojej branży
Dla Sub-Zero nowoczesna technologii i atrakcyjny design to klucz do sukcesu. Firma znana   jest z bardzo wysokiej jakości swoich urządzeń. Podczas prac nad kolejnymi modelami projektanci starają się zminimalizować obecność tworzyw sztucznych, jako materiał wykorzystywana jest głównie stal. Wszystkie egzemplarze powstają w fabrykach zlokalizowanych na terenie Stanów Zjednoczonych. Dzięki temu chłodziarki i zamrażarki Sub-Zero to urządzenia na lata. W 2000 roku firma przejęła część produkującą urządzenia do użytku domowego marki Wolf, producenta urządzeń do gotowania – kuchenek, piekarników i okapów kuchennych. W ten sposób amerykańska firma stała się jednym z najbardziej wyspecjalizowanych producentów urządzeń AGD na świecie, prawdziwym ekspertem w dziedzinie przygotowywania i przechowywania żywności.

 
Zobacz dołączoną galerię zdjęć:

Żadna część, jak i całość utworów zawartych na portalu nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją, fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody portalu InwestycjewKurortach.pl. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody portalu InwestycjewKurortach.pl lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.

 
 
Partnerzy serwisu